BLOG

Záloha dat - proč je důležitá a jak na ní?

 

Zálohovaní dat je důležitější, než se na první pohled může zdát. Je proto hned několik důvodů - můžeme se bavit o bezpečnosti dat, či už z pohledu odcizení (pořád se to stává), ztrátou zařízení, nebo jeho poškozením. 

 

ZÁLOHUJTE SVÁ DATA 

 

Myslíte si, že záloha dát se vás netýká, nebo že jednoduše není tak důležitá jak se říká? Zamyslete se nad tím. V počítači, nebo v telefonu, máte hromadu důležitých dat, které jste vytvářeli pravděpodobně několik let. A teď si představte, že k těmto datům najednou nemáte přístup a jsou pro vás úplně ztracené. Nepříjemné, že? 

Mezi nejčastější chyby patří technická závada počítače, napadení zákeřným malwarem nebo ransomwarem, ale i lidský faktor, tedy nechtěné smazání dat. Obzvláště nepříjemná může být ztráta účetních dat či podkladů k projektům, na kterých firma dlouhodobě pracuje. Nebylo by moudré spoléhat se na to, že k takové chybě nedojde. Zodpovědným řešením je zálohování dat, to můžeme zajistit pro podnikatele i firmy ze všech oborů. 

Zálohování veškeré činnosti sníží napětí a strach ze situace, kdy přijdete o důležitá firemní data. Pokud by k tomu došlo, je obnova dat rychlá a nenáročná. Umožní vám rovněž možnost porovnávat data z různých období.  

Jaké jsou možnosti zálohy dat? 

 

V podstatě se jedná o uložení citlivých dat na úložiště mimo zálohované zařízení. Dnešní doba nám nabízí několik možností, jak se o zálohu spolehlivě postarat: 

 

EXTERNÍ DISK 

 

Asi nejjednodušší cesta jak svá data zálohovat. Stačí si pořídit externí disk s dostatečnou kapacitou a nahrajete data, která chcete uložit. Je ale důležité si dávat pozor, externí disk se může poškodit. Za vhodnou alternativu můžeme v dnešní době považovat i flash disk s větší kapacitou. 

 

SÍŤOVÁ ULOŽIŠTĚ 

 

Síťová úložiště jsou jednou z efektivních cest jak data v rámci kanceláře, nebo domácnosti nejen ukládat, ale taky sdílet mezi jednotlivými zařízeními. Výhodou je, že jejich kapacitu můžete rozšířit nákupem většího disku. Naopak nevýhodou je, že v případě napadení ransomwarem můžete přijít jednoduše i o zálohu.  

 

CLOUD 

 

Řešení, které je nám k dispozici už nějakou dobu. Pro jednotlivce, nebo domácnosti je nejjednodušší využívat cloudové úložiště, ke kterému můžeme přistupovat přímo z mobilu (jako třeba iCloud, nebo Google Drive) pokud ale potřebujete pravidelně zálohovat firemní data, je výhodné se obrátit na specialisty v daném oboru. Kromě toho, že záloha se bude nacházet na geograficky oddělených lokalitách, můžete si také zvolit, jak moc chcete data šifrovat s ohledem na jejich citlivost. 

 

Chtěli byste o zálohování dat vědět víc, nebo potřebujete se zálohou pomoct ve vaší společnosti? Obraťte se na nás skrze náš kontaktní formulář – ozveme se hned, jak to bude možné.